4 grunner til at de over 40 bør tenke på protein inntaket

Det er en myte at protein bare er for kroppsbyggere, for selv om protein utvilsomt er viktig for kroppsbyggere er protein et sentralt makronæringsstoff i kostholdet. Protein spiller en viktig rolle i omtrent alle kroppslige prosesser du kan tenke deg. Ikke minst er det viktig å få i seg nok proteiner når man ønsker en vektreduksjon, og samtidig unngå tap av muskelmasse.


Norvia Nutrition Ice Vanilla er en plantebasert lavkalori shake med høyt proteininnhold – velsmakende og mettende! Bestill her med 30% rabatt!


Når vi spiser proteinrik mat, bryter kroppen ned proteinet i individuelle aminosyrer for deretter å sette dem sammen igjen i form av noe annet, som for eksempel et hormon. Dette er grunnen til at aminosyrer ofte blir referert til som ‘byggesteinene’ i kroppen. Men mens myten om at bare personer i intense treningsregimer skal supplere protein, glemmes en stor del av befolkningen: de over 40.


Her kan du lese fire gode grunner til at du bør begynne å tenke på proteininntaket i 40-årene og utover:

1. Du mister muskelmasse

I 40-årene begynner kroppen å miste muskelmasse med en hastighet på 1-2 prosent i året. Muskler består av proteiner som syntetiseres fra proteinene i kostholdet ditt, samt at det fungerer som vev som omgir og beskytter leddene, bein, og ikke minst organene. Kort sagt, du vil beholde musklene.


2. Protein opprettholder muskler

Protein fungerer for å opprettholde og reparere muskler, derfor kan proteinets fravær fra dietten være skadelig over lengre perioder. Når du ikke spiser protein, finner kroppen din det andre steder, dvs. i dine eksisterende muskler. Protein er det eneste makronæringsstoffet som ikke lagres i kroppen til senere bruk.


3. Du beveger deg mindre

Med alderen blir man ofte mer stillesittende, lange dager på kontoret eller en god kveld i sofaen. Hvis man ikke bruker muskler oppfatter hjernen dette, og kaster ikke bort energi som syntetiserer protein til muskler når musklene ikke blir brukt. Løsningen er å trene regelmessig, som kan være så enkelt som å sykle til jobb eller gå tur med hunden, og å spise protein.


4. Kroppen din fungerer rett og slett annerledes enn hva du er vant til

Kroppen utvikler det som er kjent som ‘anabole resistens’ med alderen. Det er mindre sannsynlig at en 50 år gammel kropp lager protein enn en 20 år gammel kropp, selv om de spiser like mye protein. Dette betyr at for å ha samme muskelmasse som du gjorde da du var yngre, bør du øke proteininntaket. Mange eksperter sier nå at du bør spise minst 30 gram protein per måltid, til sammen opptil 90 til 100 gram protein per dag.


Norvia Nutrition Ice Vanilla er en plantebasert lavkalori shake med høyt proteininnhold – velsmakende og mettende! Bestill her med 30% rabatt!


Norskutviklet – basert på 30 års forskning!

Norvia Nutrition velsmakende shake er et norskutviklet produkt basert på 30 år med forskning og utvikling. Produktet har blitt videreutviklet over flere stadier og har sitt utspring i et sterkt forskningsmiljø. Norvia Nutrition er en plantebasert, velsmakende og mettende shake med høyt innhold av vegetariske proteiner og fiber, alle essensielle aminosyrer, vitaminer og mineraler – og kun 140 kalorier! Helt perfekt for deg som ønsker en vektreduksjon og opprettholde muskelmassen.

Smak og konsistens helt topp

For snart 15 år siden bestemte Heidi Fjærli seg for at det var på tide å ta kontroll over eget liv. Hun ønsket å være den beste versjonen av seg selv, for sin sønn og sine kommende barnebarn.

Les mer

Maten du bør spise for å gå ned i vekt

Vil du ned i vekt er det viktig med en bevisstgjøring av hva som er dine utfordringer, og hvilken adferd du spesifikt bør ta tak i.


Les mer

Hva er viktig i forbindelse med slanking

Når du blir eldre begynner kroppen din å gjennomgå endringer Man er ofte mindre fysisk uten at appetitten går tilsvarende ned, og dermed reduseres kroppens muskelmasse og kroppens energibehov er mindre. 

Les mer